Levi varuhi: Foo Doo Tattoo Pomeni, zgodovina, ideje in fotografije

Peony je ljubitelj tetoviranih tetovaž, ki rad študira in razpravlja o zgodovini in pomenu tetovaže. Japonske teme so ji najljubše.

Tetovaža Foo Dog (znana tudi kot Fu Dog, Shi Shi, Chinese Stone Lions in Imperial Guardian Lions) prikazuje veličastno bitje s kodrasto grivo in grozljivim renčanjem, a ste vedeli, da to v resnici ni pes? Kaj točno je to, kako je nastalo in, kar je še bolj zanimivo, zakaj je znan kot “pes”? Poglobimo se v zgodovino in si jo podrobneje ogledamo.

the-guardian-lions-foo-dog-tattoo-pomeni-zgodovina-tetovaže-slike

Foo pes ni pes, ampak velika mačka

Po imenu bi lahko domnevali, da je Foo Dog utelešenje mitskega psa. Vendar to ne more biti dlje od resnice – pes Foo je v resnici lev. Tudi ti levi imajo prestižen naziv: Imperial Guion Lions (ker prihajajo v parih, o čemer bomo govorili spodaj.)

Toda zakaj bi potem zamenjali psa z mačko, njenim domnevnim “naravnim sovražnikom”? Pravzaprav je'ni jasno, kdaj in zakaj se je to zgodilo. Domneva, da so bili ti kitajski levi varuhi psi, je najprej izhajala iz zahodnih interpretacij, verjetno zaradi jezikovne kolcanja, kjer se je v prevodu izgubil pravi pomen. Natančna zgodba ostaja neznana, vendar obstaja več zmedenih razlag o tem, kako se je sčasoma razvila.

Kitajski pes Foo

Kitajski pes Foo

Zakaj imenujemo te leve "foo psi"?

 • To je bila preprosta napačna identifikacija levov kot izjemno redke pasme majhnih in srednje velikih psov-znanih kot “sveti pes Sinkiang” ali “kitajski pes Foo” ¹-da'naj bi bil križanec starodavnega Chow Chowa iz Mongolije in severnoevropskih lovskih psov, verjetno iz Foo Chowa (福州; Fu Zhou), južna Kitajska.

  Prvotno vzrejeni za varovanje budističnih templjev, so bili posebej poimenovani “pes Fo” po kitajski besedi “Buda” (Fo).

 • Oni'gre tudi za vrsto Chow Chow (鬆獅 犬; dobesedni prevod: puhast levji pes) in pekinezer (獅子狗; dobesedni prevod: levji pes). “獅” pomeni “lev”.

(Od leve proti desni) Pasme psov: Chow Chow, pekinezer

(Od leve proti desni) Pasme psov: Chow Chow, pekinezer

Evolucija psa Foo

Xie Zhi

Xie Zhi (獬 豸) je še ena kitajska mistična zver, ki se je pojavila v istem obdobju kot cesarski levi varuhi, njihova nenavadna podobnost pa je pomenila, da so jih pogosto zamenjali z drugimi.

Po kitajski literaturi je imel Xie Zhi govedu podobno telo in rog na glavi (kot samorog). Glava je podobna levji, okoli nje pa tečejo prameni krzna.

Pravičen in dobronamen, Xie Zhi je bitje pravičnosti in poštenosti. Kot zapis zgodnjih znanstvenikov naj bi Xie Zhi imel prirojeno sposobnost, da loči nedolžne od krivde, ugrizne ali zabija krivca v bojih in nesoglasjih.

Haetae

Ko je Xie Zhi prišel v Korejo, je dobil novo ime – “Haetae”. Haetae so bile z nekaj spremembami zelo podobne Xie Zhi. Prvič, imela je luske na telesu v nasprotju s krznom, pod roko pa je bilo kratko perje, ki je bilo videti kot krila. Njegov rog in levja glava sta ostala.

Komainu

Haetae so se nato preselile k svoji sosedi, Japonski. Tam so ga imenovali “korejski psi” ali Komainu (狛 犬; dobesedni prevod – Koryŏ pes – Koryŏ bo kasneje znan kot Koreja).

(Od leve proti desni) Xie Zhi, Haetae, Imperial Guardian Lions

(Od leve proti desni) Xie Zhi, Haetae, Imperial Guardian Lions

Od kod izvira originalni pes Foo?

Rečeno je, da je v času druge dinastije cesarske Kitajske (206 pr. N. Št. – 220 n. Št.) – dinastije Han (漢朝; Han Chao), trgovina cvetela vzdolž Svilene ceste. S poslovanjem z blagom in storitvami je prišlo do izmenjave kultur in prepričanj. Rečeno je bilo, da so leve na Kitajsko prvič pripeljali iz Srednje Azije kot darila in poklone najvišje oblike.

Prežeti so bili z versko simboliko, saj budistični menihi pripovedujejo, kako so levi zaščitnik Dharme in glavni simbol v budizmu. Kip levov je bil dolgo časa pogosta značilnost v pomembnih krajih (kot so palače in templji) v Indiji, od koder izvira budizem..

Različni Bodhisattve, kot so Manjushri (Bodhisattva modrosti; Prajñā) in Avalokiteshvara (Bodhisattva sočutja), so prikazani jahanje na levu; Siddhārtha Gautama, znan tudi kot Buda, je bil znan tudi kot Śākyasiṃha ali “lev Shakya”.

Levi imajo tako pozitivne povezave tako z budizmom kot s hinduizmom in se nanje gledajo kot na zaščitnike in ne na plenilce.

Manjushri Thangka je slika Iesa Walkerja

Manjushri Thangka je slika Iesa Walkerja

Kitajska je postopoma začela vključevati ta veličastna bitja kot simbol obrambe in varnosti, saj je verjela, da imajo mitsko zaščitno energijo. Ustvarili so lepe, kraljevske kipe leva, izklesane iz dragih kamnov ali skrbno izlite iz železa ali brona. Običajno iz marmorja ali granita, imenovani so bili Kamniti levi ali Shí shī (石獅).

Sprva se je uporabljal samo za varovanje vrat cesarske palače, pes Foo je začel širiti. Ker so družine postale bolj bogate in so napredovale na Svileni cesti, je bila uporaba Fu psov sprejeta zunaj avtorskih pravic.

Zaradi “zlate dobe” v kitajski zgodovini-ki so jo v tem obdobju poimenovali zaradi znatne gospodarske rasti in povečanega bogastva-bi bila dobronaravna gospodinjstva in tista elita te kamnite leve postavila na obe strani svojega doma vhod (na primer glavna vrata ali vrata). Psi Foo so delovali kot duhovni stražarji in preganjali vse, ki bi lahko v svoje domove prinesli slabe namere.

Bronasta, kitajska levja vrata na tradicionalnih lesenih vratih.

Bronasta, kitajska kljuka za vrata levjih glav na tradicionalnih lesenih vratih.

Poleg tega, da so jih uporabljali kot kipe, so jih videli tudi kot udarce na vratih, lončarstvo in noge kadilnice.

Foo Doo Tattoo | Winson Tsai

Dokončan Foo Dog (od zgoraj video).

Dokončan pes Foo (od zgoraj video).

Winston Tsai

Foo Doo tetovaže za srečo in feng shui

S posodobitvijo se Stone Lions zdaj zlahka množično proizvajajo in sploh niso dragi ali rezervirani za bogate. Še vedno je pogosta značilnost azijskih podjetij v sedanjem svetu; običajno so postavljeni zunaj ali znotraj stavb, da zaščitijo objekt in odbijejo vsako negativno energijo.

Kameni levi, ki jih najpogosteje vidimo zunaj kitajskih restavracij, naj bi prinašali blaginjo in srečo, hkrati pa zadrževali »povzročitelje težav« ali težke obiskovalce. V stanovanjskem okolju so Foo Dogs talismani, ki preprečujejo zlo in nesrečo in utrjujejo dom kot varno zatočišče.

V zvezi s tem so Foo Dogs priljubljeni orientalski simboli tetovaže, izbrani za srečo in samozaščito.

the-guardian-lions-foo-dog-tattoo-pomeni-zgodovina-tetovaže-slike

Wikipedija

Tetoviranje Foo psov v paru

Psi Foo so v paru, sestavljeni iz samca in samice. Spodaj je nekaj lastnosti vsake mačke.

Kaj predstavljajo samci in samice psov Foo

Moški pes Foo

Yang

Yin

Ščiti zunanjost, fizične elemente

Ščiti notranjost, duh in dušo

Značilno je, da ima sprednja desna tapa v objemu vezeno svileno kroglo, za katero se včasih verjame, da predstavlja globus/svet kot celoto

Običajno drži levega mladiča z levo sprednjo taco, ki naj bi predstavljala cikel življenja

Pomeni moč, oblast in moč

Pomeni dobroto, podporo in vzgojo

Surov; Pogum

Rafinirano; Modrost

the-guardian-lions-foo-dog-tattoo-pomeni-zgodovina-tetovaže-slike

Tetovaža s kroničnim črnilom

Ni obvezno, vendar je priporočljivo, da oba Foo Dota tetovirata skupaj, saj delujeta kot duo in sta najučinkovitejša, če sta skupaj. Dopolnjujejo in dopolnjujejo drug drugega ter v popolni harmoniji izpodrivajo vsako neravnovesje z Yin in Yang.

Samica mora biti vedno nameščena (navzven) na desni, samček pa na levi. Torej, če bi imeli oboje tetovirano, bi levico položili na desno roko, leva pa na levo roko, na primer.

Tetovaža Shi shi/Stone Lion.

Tetovaža Shi shi/Stone Lion.

Yushi tetovaža

Japonski proti kitajskim Foo Dogs

Kipi psa Foo (Komainu) so se začeli pojavljati na Japonskem v obdobju Nara (710-794) in niso bili vedno izrezljani z značilnimi lastnostmi (t.j. žoga in mladič), po katerih smo ločili samca in samico. Namesto tega bi imel en lev zaprta usta, drugi pa odprta. To je bilo mišljeno za oblikovanje zvoka “Om”, ki je sveti zlog ali mantra v hinduizmu in budizmu.

Na Japonskem je sinkretična transliteracija “Om” “Aun”, kar je pomenilo začetek in konec. Ti Komainu bi bili postavljeni zunaj templjev in svetišč, podobno kot njihovi kitajski kolegi.

Druga mistična žival, ki se uporablja za varovanje japonskih svetišč, bi bila lisica (kitsune), ki je tudi priljubljena ikona tetovaže s fascinantno legendo.

Brokad iz Karajišija | Mešanica med zmajem in foo psom.

Brokad iz Karajišija | Mešanica med Zmajem in Foo Dogom.

the-guardian-lions-foo-dog-tattoo-pomeni-zgodovina-tetovaže-slike

Ali so tetovaže Karajishi enake kot psi Foo?

Opisne zgodbe o levu so bile na splošno posredovane Japonski in so spet postale priljubljene okoli dinastije Tang (618–907). Ker velika večina Japoncev nikoli ni videla leva v resničnem življenju, so japonski umetniki začeli ustvarjati svoje stilizirane različice, ki temeljijo na njihovi razlagi, kako bi levi lahko izgledali.

Japonska različica je bila videti kot kombinacija orientalskega Zmaja in Foo psa s krožnimi pikčastimi vzorci na krznu in kodrastimi grivami. Te spremembe so imenovali Karajishi (唐 獅子 ali Lions of the Tang/Chinese Lions) in jih pogosto napačno označili kot Foo Dogs.

Japonska folklora pravi, da so bili levi Karajishi zmajevi mladiči. Ti mladiči bi bili vrženi s strmih gorskih pečin kot preizkus moči in preživetja najmočnejših. Vendar pa v tej legendi ni veliko citiranih virov.

Ne glede na to, ali gre za Karajiške ali Foo pse, sta si oba podobna, namesto da bi bila realistično prikazana kot mišičasta zver, podobna življenju, skušata v stilizirani obliki prenesti čustvene izraze in bistvo leva.

the-guardian-lions-foo-dog-tattoo-pomeni-zgodovina-tetovaže-slike

Tetovaža Zhen Cang

Pomeni tetovaže psa Foo

Ker je zaščitnik obeh krajev čaščenja in pomembnih, častnih institucij, je Foo Dog figura avtoritete in obrambe. Vaše telo je vaša najdragocenejša “lastnina”, to je tempelj, ki ga je treba zaščititi. Postavitev vaših tetovaž Foo Dog lahko pomeni različne stvari.

Izvajajo se lahko tudi v različnih stališčih ali prizorov, v nekaterih kipih so izrezljani, ki se skjučijo v napadalnem položaju, drugi pa imajo mladiče, ki plezajo nad levinjo.

Foo Dog v načinu napada.

Foo Dog v načinu napada.

Foo pasja tetovaža na hrbtu: Če si na hrbtu tetovirate psa Foo, bo to pomenilo, da imate Imperial Guardian Lions, ki bdijo za vašim hrbtom in blokirajo negativno energijo, ki je ne vidite, kot sta ogovarjanja in izdaja.

Foo Doo Tattoo na prsih: Tetoviranje Foo Psov na prsih lahko pomeni, da zaščitite svoja čustva in čustva; dovolite le tistim, ki jim resnično zaupate blizu srca in notranjega delovanja.

Foo Doo Tattoo na roki: Foo pse lahko tetovirate tudi z moškim in samico na vsaki roki – vendar ne pozabite na njihov pravilen položaj. To je enako temu, da imate na obeh straneh 2 telesna stražarja, ki varujeta celotnega sebe.

Oblikovalske ideje za tetovaže psov Foo in njihov pomen

Glede na svoj inherentni pomen lahko Foo Dogs in Karajishis tetoviramo sami in takšne, kot so. Če pa nameravate v tetovažo vtkati zgodbo ali vaš osebni pomen, je spodaj nekaj koristnih in primernih elementov, ki spremljajo vašo tetovažo Foo Dog.

 • Bambus: Bambus, znan po svoji odpornosti in močni rasti, velja za simbol sreče in blaginje. Tako bambus kot Foo Dog delata z roko v roki, da povečata srečo in pokažeta moč.
 • Potonika: Znan tudi kot Karajishi Botan (“唐 獅子 牡丹”). Kot kralj vseh živali, mitologija pravi, da se Lev ne boji ničesar drugega, razen majhne hroščice. V zgodbi naj bi se hrošč skrival v levovem krznu, se pregriznil skozi kožo in sčasoma prišel do levjih kosti – ubil ga je.

  Edina rešitev je, da lev ponoči leži pod cvetovi potonike, kjer naj bi kapljice rose, zbrane in zdrsnele iz cvetnih listov potonike, uničile to smrtno nevarno hroščko. V tem lev najde varnost in počitek.

  Ta občutljiva in močna soporedba Yin in Yang se združuje na čudovito zanimiv način. Kjer je izrazito moški kaljen in uravnotežen s pridihom mehkobe.

 • Lotus: Cvet, povezan in pogosto viden v budizmu in hinduizmu, je sveti lotos močan simbol premagovanja nesreč, da bi dosegli svoj največji potencial v življenju. To je rastlina, ki raste iz motnih voda in se potiska iz blata navzgor na površino ribnika.

  Številna budistična in hindujska božanstva so upodobljena meditirajo na cvetju lotosa, zato predstavljajo tudi modrost in duhovno prebujenje.

Vprašanja & Odgovori

Vprašanje: Ali jih lahko tetovirate na isti roki?

Odgovor: Da, videl sem jih v rokavih, kjer sta eden nekoliko nad drugim, kot da bi se igrali in lovili drug drugega. Tukaj'Še en primer lahko najdete na www.facebook.com/chronicink/photos/a.126223914101034/1643308975725846/?type=3&gledališče

© 2019 Peony

About the author