Keloidi na Piercingih: Kako ravnati? Priročnik za odstranitev in preprečevanje

Piercing lahko za vas spremeni življenjsko izkušnjo. Ne samo, da spremeni vaš celoten videz, ampak tudi prikaže ostro stran vaše osebnosti. Večina ljudi ima absurdno obsedenost s piercingom, ki jim ne moti preboditi katerega koli dela telesa. Zdi se zabavno in pustolovsko, dokler na prebodenem območju ne razvijete keloidov. Ne glede na to, ali gre za ušesa, nos, ustnice ali drug del telesa, se bodo keloidi verjetno razvili povsod. To stanje lahko postane zaskrbljujoče, zato je spoznanje, kako zaščititi piercing pred keloidi, pametna ideja.

Keloidi na Piercingu

Kaj so keloidi?

Keloid je zaraščanje brazgotinastega tkiva zaradi poškodbe kože. Keloidi so po piercingu precej pogosti. Ta prekomerna rast brazgotin se lahko pojavi tako na hrustancu kot na ušesu. Poleg tega se razvoj keloidov v vsakem primeru razlikuje. Oblika vsakega keloida je tudi drugačna. Večina keloidnih brazgotin je svetlo rožnate barve, druge pa precej temnejše od vaše barve kože.

Keloidi in Piercing

Prebadanje ušes ni resna poškodba, a telo to vidi izrazito. Ko se rana zaceli, vlaknasta brazgotinska tkiva začnejo nadomeščati stara kožna tkiva. Včasih ta zamenjava prispeva k prekomerni proizvodnji brazgotin, kar na koncu povzroči neprijetne keloide.

Poleg tega se to dodatno tkivo razširi iz prvotne rane in tvori izboklino ali majhno maso, ki je vedno vidno večja od prvotnega prebadanja.

Keloidi na ušesih se običajno pojavijo kot majhna okrogla izboklina okoli mesta prebadanja. Morda se vam zdi, da se hitro razvijajo, vendar je običajno, da se keloid pojavi po tednih ali mesecih prebadanja. V naslednjih nekaj tednih se velikost še naprej povečuje.

Kako odstraniti keloide

Ne le, da je keloide težko odstraniti, ampak se tudi znova pojavijo, tudi če jih uspešno odstranimo. Omeniti velja, da ni zanesljivega načina, da se popolnoma znebite tega stanja. Kirurško ali nekirurško zdravljenje lahko zmanjša pojav zaradi zmanjšanja velikosti keloida. Možnost ponovnega pojava bi še vedno obstajala.

Upoštevajte, da ima vsak drugačen tip telesa. Zato lahko zdravljenje pokaže izrazit učinek na vsakem telesu. Želenega rezultata ne smete pričakovati šele po poskusu ene metode, saj je to dolgotrajen proces.

Poleg tega, če eno zdravljenje ne deluje, poskusite z drugim. Poleg tega boste s pomočjo svojega dermatologa našli eno in koristno pot. Dermatologi priporočajo, da se odločite za kombinacijo zdravljenja, da se popolnoma znebite keloidov.

Sledi nekaj uporabnih kirurških in nekirurških načinov zdravljenja, kot so:

Kirurško odstranjevanje

Kožni strokovnjaki pogosto predlagajo operacijo za odstranitev keloida iz ušesa s skalpelom. Ta metoda bo verjetno ustvarila novo rano, ki kasneje razvije tudi keloid.

Sevanje

Zdravljenje z obsevanjem se zdi učinkovito, ko gre za zmanjšanje velikosti keloida. Dermatologi se zanj odločijo po operaciji.

Uhani pod pritiskom

Če greste na operacijo za odstranitev keloida, vam bo dermatolog morda predlagal, da po operaciji nosite pritisni uhan. Te uhane lahko nosite, da ustvarite zmeren pritisk na uho, da preprečite ponovitev keloida po kirurškem zdravljenju.

Nekirurško zdravljenje

Če vam kirurško zdravljenje ni všeč, se lahko vedno odločite za nekirurško. Ti tretmaji morda ne bodo popolnoma odstranili keloida, vendar bodo te možnosti zagotovo znatno zmanjšale velikost keloida.

Retinoidne kreme

Vaš dermatolog vam bo predpisal retinoidno kremo, ki bo pomagala zmanjšati velikost in videz keloida. Opazili boste tudi zmanjšano srbenje, ki ga keloidi pogosto prinašajo.

Kortikosteroidi in injekcije

Strokovnjaki za kožo injicirajo zdravila v keloid ne le za zmanjšanje velikosti, ampak tudi za njegovo mehčanje in lajšanje simptomov. Za izboljšanje vašega stanja lahko trajajo tri do štiri tedne. Študija v tem kontekstu kaže, da lahko zdravljenje keloidov z injekcijami odloži ponovitev keloida do pet let.

Ligatura

Ligatura je kirurška nit, ki jo je dermatolog privezal okoli velikih keloidov. Nit bo omogočil, da keloid odpade. Po vsakih treh ali štirih tednih boste potrebovali novo nit, dokler keloid ne odpade s svojega mesta.

Krioterapija

Pri terapiji strokovnjaki zamrznejo keloid. Krioterapija najbolje deluje v kombinaciji z zdravljenjem, kot so injekcije steroidov. Vaš dermatolog bo glede na vaše stanje priporočil tri ali štiri seje.

Lasersko zdravljenje

Laserska terapija pride prav, ko gre za zmanjšuje velikost in bledi barvo keloidov. Tako kot druge metode lahko lasersko zdravljenje v kombinaciji z drugim zdravljenjem ali terapijo zagotovi najboljše in trajne rezultate.Keloidi

Domača sredstva, da se znebite keloidov

Če vas misel na uporabo injekcij in igel za odstranjevanje keloidov s kirurškim posegom prestraši, pojdite na nekirurške metode, da dosežete želene rezultate.

Tukaj je nekaj, ki jih lahko poskusite.

Česen ekstrakt

Koreninska zelenjava, česen se zdi kot naraven način zdravljenja keloidov. Izvleček vsebuje pomirjujoče in zdravilne lastnosti, ki lahko pomagajo zmanjšati velikost keloida. Če pa povzroči srbenje ali draženje, ga takoj sperite.

Silikonski geli

Dermatologi predlagajo, da uporaba silikonskih gelov ne more le izboljšati teksture keloida, temveč tudi zbledeti njegovo barvo. Različne študije o učinkovitosti silikona na keloidih so pokazale, da uporaba gela v velikosti graha na prizadetem območju znatno poravna keloid. Silikonski geli lahko ovirajo tudi ponovni nastanek keloidov na podobnem delu telesa.

Čebulni izvleček

Izvleček čebule je dovolj močan, da se po nekaj časa uporabe zmanjša. Vendar se v primeru draženja ali otekline najprej posvetujte s specialistom za kožo.

Mazilo za kožo

Mazilo za kožo ali izdelki, ki vsebujejo vitamin E, vazelin ali lanolin, lahko izboljšajo vaše stanje. Če vsakodnevno uporabljate kremo ali mazivo za kožo, se bo keloid začel celjeti.

Kako preprečiti nastanek keloidov

Zdravljenje keloida lahko postane trd oreh. Zato je v tem kontekstu bolje sprejeti previdnost in preprečiti nastanek keloidov.

  • Če ste se že srečali z ušesnim keloidom, se izogibajte pogostim prebadanjem ušesa ali drugim.
  • Po vsakem prebadanju uporabite silikonski obliž ali gel, da preprečite pojav bolečih keloidov.
  • Če se vam koža okoli pikanja takoj po prebadanju odebeli, ne počakajte in obiščite zdravnika, da dobite pritisni uhan, da preprečite nastanek keloidov.
  • Če ima vaša družina v preteklosti keloide, prosite svojega dermatologa, naj opravi test na določenih področjih, kjer nameravate dobiti piercing.
  • Še posebej skrbite za nove piercinge, da bo območje čisto. To bo na koncu zmanjšalo tveganje keloidov.
  • Za zdravljenje keloida lahko uporabite različna eterična olja, na primer avokadovo olje. Ta olja bodo vlažila brazgotinsko tkivo, zaradi česar so manj vidna.
  • Običajno se po prebadanju ušesa razvije keloid na zadnji strani ušesne mečice. Nastane zaradi kovinskega hrbta uhanov. Ne uporabljajte kovinskih hrbtov takoj po prebadanju, da bi ovirali keloide.

Kako nastajajo keloidi?

Velika verjetnost je, da se pri vsakomur razvijejo blagi do hudi keloidi. Nekateri ljudje pa so zaradi nekaterih dejavnikov, kot so:

Genetika

Bolezen zaradi keloidov, bodisi enkrat ali večkrat v življenju, je odvisna od vaše genetike. Če imate družino, obstaja velika verjetnost, da boste razvili enega ali dva keloida.

Starost

Ne boste verjeli, vendar so keloidi pogosti le pri posameznikih, starih 30 let ali manj.

Barva kože

Tako kot starost lahko tudi vaša barva kože prispeva k bolezni. Če ste imeli temno do temno barvo kože, se odločite za varnostne ukrepe.

Koristni nasveti za zaščito pred piercingom

Pierceri pogosto priporočajo dodatno skrb za piercing, da se izognete keloidom. Odločite se lahko za naslednje korake:

Piercing v ustih

Če imate preluknjano lice, ustnice, jezik, po vsakem obroku in pred spanjem uporabite antiseptično ustno vodo brez alkohola. Za preprečevanje bakterij uporabite zobno ščetko z mehkimi ščetinami. Poleg tega si enkrat dnevno odstranite prebadanje ust in jih temeljito očistite.

Piercing kože

Če želite ohraniti prebodeno kožo, morate dvakrat na dan uporabljati milo in vodo, da bo območje čisto. Pred dotikom prebodenega območja si obvezno umijte roke.

Ne dotikajte se svojih piercingov

Izogibajte se dotikanju in zvijanju svojega novega piercinga. Poskrbite, da oblačila ne bodo v bližini. Prekomerno drgnjenje in trenje povzročata draženje kože, kar pogosto vodi do razvoja keloidov.

Spodnja črta

Brez dvoma keloidi pri prebadanju povzročajo draženje ali srbenje in se zdijo neprivlačni. Čeprav lahko najdete različne načine za odstranjevanje keloidov, se lahko brazgotinsko tkivo ponovno pojavi po mesecih ali tednih. Zato izvajajte preventivne ukrepe za lajšanje nastanka keloidov po piercingu. Predlagamo, da se posvetujete z dermatologi, če ste razvili keloid, da boste pravočasno dobili pravo zdravljenje.

About the author