Kaj storiti, ko je vaša tetovaža okrašena

Kot komentator in pisatelj tetovaž se opiram na svoje osebne izkušnje in čas dela v tetovažnem studiu.

Rockerbilly par s pitbullom pije čaj

Rockerbilly par s pitbullom pije čaj

Je luščenje na novi tetovaži normalno?

Kratek odgovor je pritrdilen. Tetovaže ne smejo nujno krasti, čeprav je to povsem normalno. Če ti'sprašujete se, kaj storiti glede krast, don'ne naredi nič! Najboljša stvar, ki jo lahko naredite, je, da jih preprosto pustite sami, kar bodo storili 99% časa.

Ker se vaša tetovaža zdravi, se morate izogibati:

 • Nabiranje krast.
 • Nenamerno odganjanje kraste – to se pogosto zgodi, ko stopite pod tuš, medtem ko oni'malo ste mehki Bodite še posebej previdni, da jih premočno posušite ali pa jih med tem namažete z mazilom'v tem stanju.
 • Praskanje tetovaže (ne glede na to, kako slabo si želite!)
 • Potapljanje tetovaže v vodi za daljše časovno obdobje (na primer plavanje).

Kako kraste zaščitijo tetovažo:

Marsikdo bo luščenje doživel kot del zdravljenja, tesnjenja in sušenja pri tetoviranju, postopku, ki poškoduje kožo in povzroči rano. Ko se zdravi, lahko na vaši koži nastanejo kraste, ki so skorjaste, drobljive koagulacije krvi ali plazme.

Don'ne poberite kraste! Krasta služi dragocenemu namenu zaščite rane pred bakterijami, medtem ko bele krvne celice pod njo močno delujejo in ubijajo vse mikrobe, ki pridejo skozi skorjo. Bele krvne celice pomagajo tudi pri zdravljenju in obnovi nove kože, ki nastane pod njo. Sčasoma se bodo krastice razpadle in odpadele ter razkrile sveže zaceljeno, zdravo kožo pod njo in vašo neverjetno, na novo natisnjeno tetovažo. Velikost in debelina kraste bosta določila dolžino procesa celjenja.

Odstranjevanje krast lahko povzroči, da barva zbledi in prepreči pravilno celjenje tetovaže. Ti ne'nočeš tega, kajne?

Kljub temu velike čebulne kraste niso dobre za vašo tetovažo, prezgodnje odstranjevanje ali odstranjevanje kraste pa lahko povzroči, da bo vaša tetovaža izgubila barvo in morda povzročila brazgotinjenje. Potem, ko ste za svoje umetniško delo plačali več sto dolarjev, je lahko gledanje, kako splakne umivalnik, srčno!

Odrgnine na tetovaži ne pomenijo, da imate okužbo

Kraste ne kažejo, da je vaša tetovaža okužena. Čeprav bo okužena tetovaža verjetno imela kraste, bo tudi jokala tekočino, bila vroča in boleča na otip ter videti rdeča.

Če sumite, da je vaša tetovaža okužena, pojdite k zdravniku. V večini primerov vam bodo za boj proti okužbi predpisali antibiotik.

Opomba: Informacije v tem članku niso namenjene zdravljenju okuženih tetovaž.

Kako preprečiti kraste in okužbe na vaši novi tetovaži

Kaj storiti, ko pridete domov

 • Enkrat ti'doma in v čistem okolju je zelo pomembno, da temeljito očistite tetovažo. To bo pomagalo preprečiti nastanek krast.
 • Odstranite ovoj in pustite, da se zrači približno trideset minut.
 • Nato z antibakterijsko peno ali naravnim milom spenite v roki spodobno količino in s krožnimi gibi nežno umijte tetovažo. Opomba: NE uporabljajte krpe, gobice ali krtače. To bi ga lahko raztrgalo. Uporabljajte samo roko. To'je odlično orodje za delo!
 • Temeljito sperite z rahlo tekočo toplo vodo, dokler ne izteče vsa tekočina.
 • Nato pustite, da se vaša koža posuši na zraku nekje na čistem in stran od sonca (ne na primer v prašni, umazani stari lopi) približno 45 minut. Don'Ne pustite, da se vaša tetovaža preveč posuši, saj bi lahko zaradi tega počila.
 • Ko enkrat'suhega, nanesite majhno količino kreme za nego po negi. Don'ne pretiravaj! Ogromen prispevek k temu, da kraste predolgo ostanejo na tetovažah in ne odpadejo naravno, je uporaba preveč kreme za nego po negi. To ohranja kožo preveč vlažno in preprečuje, da bi se kraste dovolj izsušile, da bi odpadle. Prav tako lahko olajšate rast bakterij.
 • Najpomembnejša stvar, ki jo lahko naredite, da se vaša tetovaža ustrezno zaceli, je, da je čista. To pomeni, da se ne smete dotakniti ničesar umazanega. Umazane roke, oblačila in druge površine hranijo bakterije.

Kako skrbeti za svojo novo tetovažo v naslednjih nekaj dneh

Ko umetnik konča in zavije vašo tetovažo, postanete v celoti odgovorni za nego. Če za to pravilno skrbite, vam morda nikoli ne bo treba opraviti s krastami. Tukaj je nekaj načinov, s katerimi lahko poskrbite, da boste na koncu zadovoljni s svojim procesom zdravljenja:

 • Pogovorite se s svojim umetnikom o tem, kaj morate storiti, da ozdravite in ohranite svojo tetovažo. Poznajo najboljše zdravilne tehnike za svojo obliko tetoviranja.
 • Delci, dlake in drugi ostanki z oblačil in posteljnine se lahko prvih nekaj dni po tem, ko ste jih dobili, vtrejo v vašo novo tetovažo in pogosto povzročijo okužbo. Umetnik vam lahko priporoči, da si tetovažo zavijete, ko nosite oblačila ali ponoči. Svetovali so mi, da to počnem prvih tri do pet noči in ugotovil sem, da se je moja tetovaža zelo hitro zacelila.
 • Po umivanju ali prhanju pustite, da se vaša koža posuši na zraku in nežno vmasirajte v kremo za nego, preden se preveč posuši (do točke, ko bi lahko počila). Če morate uporabiti brisačo, tetovažo nežno potrepljajte in je ne drgnite.
 • Če so nastale kraste, nanje ne nanašajte kreme za nego po negi. Bakterije bodo začele rasti v vlažni krasti, kar bi lahko povzročilo okužbo. Kraste se morajo posušiti, da se lahko sčasoma odcepijo.
 • Tetovaže ne puščajte na soncu.
 • Poskrbite, da vaša tetovaža ne bo'ne zataknite se za oblačila ali rjuhe. To lahko pomeni, da morate med zdravljenjem za nekaj časa nositi drugačen slog oblačil in da morate spati v drugačnem položaju.

Tatoo na hrbtu pri ženskah

Tatoo na hrbtu pri ženskah

Piotr Dedel

Kaj storiti z izredno debelimi, gostimi krastami

Uprite se pobiranju krast s tetovaže, tudi če so kraste velike in goste. Ko se kraste zacelijo, se bo črnilo, ki ga vsebujejo, pogosto izteklo nazaj v kožo, kamor spada.

Če pa je vaša tetovaža stara en do dva tedna in imate še vedno ogromne kraste, morate sprejeti nekaj ukrepov:

 • Samo z dlanjo in velikodušno peno mila med tuširanjem nežno masirajte kraste nekaj odsekov. Upoštevajte, da je ta proces zelo tvegan in ga je treba izvajati le v majhnih korakih in po lastni presoji.
 • Pustite, da krasta vpije nekaj vode med tuširanjem ali med umivanjem tetovaže in se bo ob sušenju postopoma dvignila na robovih.
 • Izredno debele kraste lahko pomagate tudi tako, da za kratek čas položite čisto krpo, položeno na tetovažo. Krasta'Ko se posuši, se bodo robovi postopoma dvignili. Pri tem bodite previdni, saj lahko poslabšate situacijo, če ste preveč grobi, pustite krpo predolgo ali če se postopka lotite nepravilno.
 • Vaša tetovaža bo dobila najboljše možnosti, da se pravilno zaceli z ohranjanjem dobrega ravnovesja med mokrim in suhim.
 • Če je vaša tetovaža trda in razpokana, nanesite majhno količino kreme za nego po negi. Odvečno kremo za nego po tetovaži obrišite z mehko, vlažno in čisto krpo.

Okužena in otekla tetovaža peš

Okužena in otekla tetovaža peš

Nadaljnje branje o negi tetovaže

 • Moja nova tetovaža je otekla, rdeča in modrica – to je normalno?

  Ali imate zaradi otekanja in modric vaše nove tetovaže? Vas skrbi, da je tako'se ne zdravi pravilno? Za informacije o telesu preberite ta članek'proces zdravljenja z vašo novo tetovažo.

 • Nega tetovaže: kako naj skrbim za svojo novo tetovažo?

  Praktične in preizkušene metode nege po tetoviranju. Zakaj morate to narediti in kako učinkovito je opravljena nega po oskrbi.

Ta vsebina je natančna in resnična po najboljših močeh avtorja ter ni namenjena nadomestitvi uradnih in individualnih nasvetov usposobljenega strokovnjaka.

Komentarji

gen 23. aprila 2020:

Pozdravljeni, na moji tetovaži je lil luknja in v njej je malo zelenih stvari … je tako slabo

Ana (avtor) iz Hobarta, Tasmanija ~ Avstralija. (Malce odlomljeno dno AUS) 1. junija 2019:

VSI KOMENTARJI S SAMO PROMOCIJSKIMI POVEZAVAMI BO ODSTRANJEN

Carrie 3. marca 2019:

Moja tetovaža je ena velika krasta na metulju. Naredil sem vse, kar sem moral, in še vedno je bilo okrašeno. Ali naj navlažim ali pustim, da ostane suh?

Robert Allison dne 14. oktobra 2018:

zelo dobro

Alisson 24. aprila 2017:

Moja tetovaža je stara skoraj 3 tedne na moji roki in večina krast je odlepila, pri čemer so področja tetovaže megleno bela, ali je to normalno, ali se bo barva vrnila ?? In imam eno gosto majhno krasto'S starostjo padajo … odgovori bodo hvaležni'to je moja prva tetovaža .. hvala

Julio Flores 28. marca 2017:

S praskami sem opraskal, kaj naj naredim

Priscilla 18. marca 2017:

Mimogrede, ne pitbull, kot je navedeno na prvi sliki.

Sibongile T. Phiri 6. januarja 2017:

Najlepša hvala, vedno sem iskal spletna mesta, ki so mi vizualno pokazala, kako bi morala izgledati tetovaža z luskami in ali naj paničim ali ne.

Roydon 3. septembra 2016:

si lahko operem tetovažo, če je krast?

Liz Yatsinko 5. avgusta 2016:

Moja tedenska tetovaža ima velik izpuščaj okoli sebe in spet so nastale nove kraste, potem ko so prvotne odpadle

sharon dne 10. junija 2016:

super x

Janet 27. maja 2016:

Tetoviral sem si pred več kot enim tednom in to'ima nekaj debelih krast. Tip ga je prelistal s tremi barvami in iste noči naredil popravke. Zdaj pa'odpade, ampak'se dviga ob straneh. En del nima barve pod krastami. Imate kakšne ideje, kaj lahko storim? Tudi večino časa ga imam pokrito in ko grem spat bc, se vse ujame. Prosim, pomagajte mi ugotoviti, kaj lahko storim, da se moja tetovaža ne pokvari. Oh in to'zvezde.

Mia 24. marca 2016:

Zadnja slika … poglej prste … grooossssssss!!!!!

Kot resno, stari, če tega ne stori'ne umiva si nog, nič čudnega, da se je njena tetovaža okužila.

Vivian 3. januarja 2016:

Imam tetovažo in jo pomotoma podrgnem z umivalnikom, zdaj pa izgleda surovo, kaj lahko naredim glede tega

Vodniki GreenMind iz ZDA 10. oktobra 2015:

Odlično središče o odlični temi – želim si, da bi to imel za svoj zadnji del, zdaj pa imam'sem navdihnjen, da dobim novega…

Jacqui z Nove Zelandije 19. julija 2015:

Hvala za to vozlišče – to'Težko jih je ne opraskati, ko jih zelo srbi, vendar dajete zelo dobre nasvete.

Hvala, ker delite te podatke.

Melissa Reese Etheridge iz Tennesseeja, Združene države Amerike 6. julija 2015:

Vsi vaši članki so predstavljeni tako dobro. Podatki so jasni. Imel sem srečo, da nisem imel težav, ko sem si tetoviral pred leti. Slike dopolnjujejo članek.

John Hollywood iz Hollywooda, Kalifornija, 24. novembra 2014:

Zelo informativno središče. Ko sem dobil tetovaže, nisem vedel, kaj naj naredim. Želim si, da bi vse to vedel!

About the author