Tetovaže: starodavna umetnost tetoviranja

Ko sem diplomiral na univerzi, sem kmalu postal izčrpan s korporativno kulturo, nabral nekaj dolarjev in odšel na pot, da bi pisal.

Izvor tetovaž

Moški iz bronaste dobe je med lovom v gorah ob meji med Italijo in Avstrijo ujel snežni metež. Ni vedel, da bo odkritje njegovega telesa leta 1991, skoraj 5.300 let pozneje, navdušilo znanstveno skupnost, antropologe in zgodovinarje po vsem svetu, saj bo zagotovilo najstarejše naravno ohranjeno tetovirano telo, ki so ga kdaj našli. Ledenec Otzi, ki je dobil ime po dolini Otz, kjer je bilo najdeno njegovo telo, ima 57 ‘ogljikovih’ tetovaž v obliki črt ali križev.

Tetoviranje je ena prvih oblik vizualne umetnosti in že tisoč let služi kot sredstvo samoizražanja. Postopek je bil verjetno odkrit, ko sta pepel ali umazanija vdelana v odprto rano, pri zdravljenju pa sta pustila neizbrisen pečat. Beseda tetovaža izhaja iz tahitijske besede “tatau”, kar pomeni označiti nekaj. Prvi znani sklic na besedo je imel Joseph Banks, naravoslovec na krovu Endevourja, ki ga je vodil Cook. Banks v svojem dnevniku, "Zdaj bom omenil način, kako se neizbrisno zaznamujejo; vsakega od njih tako zaznamujeta njihov humor ali naravnanost."

Do leta 1700 se je beseda tetovaža uporabljala v Evropi. Izraz in znanje te prakse so mornarji, ki so se vračali iz Polinezije, verjetno znova uvedli v Evropo. Antropologi trdijo, da ima želja po trajnih oznakah na telesu globok, estetski, duhovni, praktični in univerzalni izvor. H.G Wells je zapisal: “V vseh obdobjih, daleč v prazgodovini, smo ugotovili, da so se ljudje slikali in okrasili.” Oscar Wilde je opazil: “Človek mora biti umetniško delo ali nositi umetniško delo.”

V tem članku vi'našel bom razprave o tradiciji tetoviranja…

 • Egipt
 • Japonska
 • Polinezija
 • Jugovzhodna Azija
 • Evropa
 • in sodobna zahodna praksa.

Egipčani in tetoviranje

 • Egipčansko mumijo Amunet, svečenico Hathorja, egipčanske boginje ljubezni, so našli v Tebah s tetovažami na spodnjem delu trebuha, ki naj bi bile povezane s plodnostjo. Njeno telo je staro med 4040-3994 leti.
 • Vse tetovirane egipčanske mumije do danes so samice. Kipiči, znani kot “neveste mrtvih”, so bili okrašeni s podobnimi vzorci in pokopani z moškimi mumijami, da bi ob vstajenju vzbudili spolne nagone duše.
 • Iz Egipta se je umetnost tetoviranja prenesla na Kreto v Perzijo v Grčiji. in Arabijo.

Umetnost tetoviranja na Japonskem

 • Figurice, imenovane “dogu”, stare 3000 let, so prvi dokaz tetoviranja na Japonskem.
 • Prikazujejo oznake, podobne tistim med Ainu – domorodci Japonske.
 • Japonci so se kasneje lotili tetoviranja in umetniško obliko prenesli na nove višine.
 • Japonsko bodi, znana kulturna ikona, je bilo razvito kot odgovor na omejitev, da so edini ljudje, ki lahko nosijo okrašena oblačila, kraljevski. V protestu so se moški srednjega razreda okrasili z obsežnimi, barvitimi tetovažami.
 • Tokijski muzej naravne umetnosti prikazuje na stotine tetoviranih kož, ki so bile kupljene po pogodbi med zbiralci in uporabnikom pred njegovo smrtjo.

Japonska bodi

Japonska bodi

Japonska bodi

Polinezijska tetovaža

Polinezijska tetovaža

Polinezijska tetovaža

Polinezijci in tetovaže

Pred 3000 leti so Polinezijci tetovirali umetniško. Zgodovinarji kažejo, da je tetovažo uvedla Lapita, starodavno ljudstvo, ki se je selilo po Polineziji, Mikroneziji in Melaneziji. Dokazi kažejo, da je bil ploščat, nabrušen kos kosti namočen v vodo in saje, preden je označil kožo. Sodni krščanski misijonarji so na Samoi opozarjali: “Tetoviranje je med deli teme …”

Ne glede na krščansko obsodbo je nemški guverner Augustin Kramer zahteval tetovažo, ki je pri domorodcih pridobila veliko spoštovanje. V svojem dnevniku je zapisal: »Umetnik tetovaže mora imeti dobre delavce, ko dela, saj prodiranje v razpoko med zadnjico zahteva veliko spretnosti in vztrajnosti, kot tudi tetoviranje anusa, presredka, mošnice in penisa…. postopek je zelo neprijeten. “

Polinezijski slog tetoviranja, znan kot Ta Moko, je tradicionalno zagotavljal vizualno zgodovino dosežkov osebe in služil kot opomnik o njihovih odgovornostih. Ta Moko uživa v oživitvi med Maori na Novi Zelandiji. Tradicionalno so za uporabo Ta Moko uporabljali kost albatrosa.

Tradicionalna tajska tetovaža & Kambodžanska tetovaža

Tradicionalna tajska tetovaža

Tradicionalna tajska tetovaža

Kmerski scenarij, Angelina Jolie

Kmerski scenarij, Angelina Jolie

Simbolične tetovaže jugovzhodne Azije

 • Umetnost tetoviranja je na Tajsko najverjetneje prispela skozi Shan na jugu Kitajske.
 • Shan je prakso predstavil Burmancem in Kmerjem, ki so uporabljali tetovaže že v 1. stoletju po Kr.
 • Tajski kralj Rama I je za sužnje uporabljal identifikacijske oznake, vključno z njihovim domačim mestom in imenom njihovega gospodarja.
 • Epska tajska ljubezenska pesem Khun Chang Khun Paen izvira okoli leta 1500 in se sklicuje na vojake, ki nosijo zaščitne tetovaže v bitki.
 • Do pred približno 50 leti so prebivalci Laoškega jezu iz Laosa in moški iz severne in severovzhodne Tajske tetovirali svoja telesa od popka do kolen v puberteti kot obred prehoda. Opij, imenovan “tetovaža hlač”, so kadili, da bi zmanjšali intenzivnost bolečine. Nobeno dekle, ki se spoštuje, ne bi pomislilo na poroko z moškim, ki ni bil tako tetoviran, saj nikoli ne bi mogel veljati za pravega moškega. Še vedno lahko občasno vidite moškega iz vasi v JV Aziji s tem slogom tetoviranja.
 • V budističnem templju Wat Bang Phra na Tajskem obstaja zelo stara in pomembna tradicija tetoviranja. Menihi uporabljajo dolgo kovinsko pisalo za vbrizgavanje črnila, ki je tradicionalno mešanica palmovega olja, zelišč, pepela in nekateri pravijo, da je kačji strup. Tetovaže običajno prikazujejo budistična besedila, numerološke karte, mitska bitja, živalske motive in simbole hindujske mitologije. Tetovaže naj bi uporabnika obdarile z nadnaravnimi močmi. Vsako leto v tem templju poteka festival, na katerem se prikaže kar 7000 Tajcev. Udeleženci se ‘izgubijo’ in dovolijo, da jih prevzame duhovna moč njihovih tetovaž.

Zgodovina tetovaž v Evropi

 • Stari Grki so se za tetoviranje naučili od Perzijcev, poleg tega pa so tetovaže uporabljali tudi v dekorativne namene, uporabljali pa so jih tudi za tajno komunikacijo in identifikacijo ranga vohunov z ustrezno tetovažo, skrito nekje na telesu. Rimljani so kasneje identificirali sužnje s tetovažami.
 • Prvi krščanski cesar v Rimu, Konstantin, je leta 787 AD prepovedal tetoviranje.
 • Tetoviranje je v Veliki Britaniji uspevalo do leta 1066, ko je tako rekoč izginilo iz zahodne kulture. Umetnost se je pomladila, ko se je raziskovalec William Dampher vrnil v London iz južnega Pacifika s Polinezijcem po imenu Giolo leta 1691. Giolo je bil polinezijskega kraljestva in njegove tetovaže so postale govorica mesta, ki so ga poimenovali “naslikani princ”. Minilo bo še eno stoletje, preden bodo tetovaže postale družbeno sprejete. Do zgodnjih 1800 -ih je tetoviranje v Angliji uspevalo, zlasti v mornarici.
 • Princ Walesa je bil prvič tetoviran leta 1862 in zahteval jeruzalemski križ. Njegovi sinovi, vojvoda od Clarencea in vojvoda od Yorka (kasneje je postal kralj George V), so tetovaže prejeli od mojstra japonskega tetovatorja Horija Chiya.
 • V 19. stoletju je ugled tetoviranja opazno upadel in praksa je padla iz priljubljenosti. Večino stoletja je tetoviranje šlo pod zemljo. Kulturni pogled na tetoviranje se je po drugi svetovni vojni še poslabšal, časopisi pa so se osredotočali na zgodbe o zastrupitvi s krvjo, hepatitisu in prenosu smrtonosnih bolezni, ki so nastale zaradi neustrezne sterilizacije opreme v salonih. Na splošno je veljalo, da je tetoviranje domena prestopnikov.

Tatoo kultura na zahodu danes

Tetovaže so zdaj na Zahodu bolj priljubljene kot kadar koli v zgodovini. Več kot 39 milijonov Severnoamerikancev in nešteto milijonov po vsem svetu ima vsaj eno tetovažo. Stigma, ki je tetovirala v večjem delu prejšnjega stoletja (povezana s kriminalci, motorističnimi tolpami in mornarji), se je v zadnjih dveh desetletjih vztrajno zmanjševala. Izboljšane metode tetoviranja ter odmevni glasbeni in filmski idoli, ki se ponašajo s svojimi tetovi, so popestrili podobo tetovaž in privedli do večje sprejetosti v mainstream kulturi.

Ali je nedavna renesansa tetoviranja motivirana z istimi prvinskimi željami, ki so bile starodavne instinktivne, ali je želja po tetoviranju zgolj podaljšek mode v svetu, obsedenem z nečimrnostjo? Nekateri sociologi menijo, da so ljudje, ki se danes lotevajo orožja, motivirani z “željo, da bi se oddaljili od običajne družbe in simbolično potrdili svojo osebno identiteto”.

Ko postavljate vprašanje “Zakaj ste si tetovirali?” na tetoviranje v lokalnem klubu sem prejel naslednje odgovore: “Seksi so”, “imajo simbolično moč”, “uživam v celotnem ritualu, vključno z bolečino,” "to je sporočilo o neskladnosti, “” izgledajo kul “in "to je osebna stvar. ” Umetnik tetovaže je pojasnil: “Na telesu imaš vsaj dva metra uporabnega platna in posameznik ima pravico, da nanj postavi tisto, kar se jim zdi lepa umetnost.”

Viri

Fisher, Jill A. (2002). Tetoviranje telesa, označevanje kulture. Telo & Družba

Sanders, Clinton R. (1989) Prilagajanje telesa: umetnost in kultura tetoviranja. Philadelphia: TempleUniversity Press

Gustafson, Mark (1997) "Inscripta in fronte: Kaznovalno tetoviranje v pozni antiki," v klasični antiki, april 1997

Lombroso, Cesare (1896) "Divji izvor tetoviranja," v mesecu Popular Science Mesečnik

Robley, Horatio (1896) Moko ali Maori tetoviranje. London: Chapman in Hall

Anketa o tetovažah

Ta vsebina je natančna in resnična po najboljših močeh avtorja ter ni namenjena nadomestitvi uradnih in individualnih nasvetov usposobljenega strokovnjaka.

Komentarji

Sumit Kumar Patial 9. januarja 2017:

Zelo lepe tetovaže, hvala za deljenje teh informacij o tetovažah…………

Belle dne 15. maja 2016:

Vaša negativna besedna zveza in kristjani je značilna za današnji čas … ali to pomeni, da so kristjani zdaj nekonformisti?

Drugače pa dobro branje.

rcorcutt dne 22. oktobra 2013:

zelo zanimivo

Fashion Blasts 24. januarja 2012:

vaše spletno mesto je zelo lepo.

Julie Grimes iz Columbia, MO ZDA, 12. marca 2010:

Bravo prijatelj. Zelo dobro sestavljeno in zelo dobro napisano vozlišče.

About the author